باشگاه گنــــــــدم

علمي - پژوهشي - اقتصادي ,اجتماعي (ارگان موسسه تخصصی گندم ونان ) موسسه خرد بنیان سابق

« دانه‌ي‌گندم »

 نویسنده :مصطفی پزشکی

دانه:

       يك دانه‌ي‌گندم، به عنوان بذر، براي‌تكثير‌گياه، مناسب است. جنين گياه گندم، يك ريشه‌ي‌كوچك دارد كه سيستم ريشه اي را مي‌پروراند. ساقه‌ي‌كوچكي هم در جنين هست، كه ساقه‌ي برگ و خوشه ها را مي پروراند. غلاف، پوسته‌ي سفتي است،‌كه از قسمت داخلي دانه، محافظت مي كند،‌تا موجودات ريز،‌ در خاك، به دانه حمله نكند. قسمت داخلي دانه، آب را جذب و در خود، نگه مي دارد.پرده داخلي دانه، غذا را ذخيره مي‌كند تا گياه جوان زندگي كند و سيستم ريشه، رشد كند.

كدام قسمت آرد مي شود؟

هدف از آسياب، كاهش‌حجم دانه و تبديل آن به پودر است. يك دانه 20000 ذره آرد را مي سازد. براي آرد كامل، همه‌ي قسمت‌هاي دانه را آرد مي‌كنند، در‌حالي كه در توليد آرد سفيد، پوسته‌ي روي آن و جنين‌گندم، جدا مي شود. براي جدا كردن پو سته‌ها از الك ابريشمي و نايلوني استفاده مي شود. اگر به گندم نگاه كنيد، يك، دانه است در حالي‌كه اگر تصويرش بسته‌تر‌شود، يك ميوه با برگ پيچ خورده ویک  شيار در وسط آن مي بينيد. شكل بالا، دانه‌ي گندم را كه داراي برش طولي است، نشان مي دهد، كه 200 برابر بزرگ شده است.

 

مواد غذايي ما:

       آردي كه از گندم گرفته مي شود براي ساخت نان، بيسكويت، كيك، شيريني پزي، دسروپاي‌هاي مختلف، مصرف مي‌شود. آرد گندم سرشاراز كربوهيدرات ( براي تامين انرژي)، پروتئين (براي رشد و نمو)، ويتامين‌هاي‌B ( براي سلامت سيستم عصبي و گـوارش)، مـواد معدني‌مثل‌آهن ( براي خون)، كلسيم ( براي استخوانها و دندانها)، مي باشد. قسمت‌مهم‌گندم، پوسته‌ي بيروني آن است، كه در‌آرد سفيد موجود نيست‌. اين قسمت از گندم، داراي ارزش غذايي بالايي است كه بيشتر به مصرف غذاي چهار‌پايان مي‌رسد. كه البته در توليد تخم مرغ، گوشت و شير خوب بسيار موثر است.

 نان:

       شايد‌نان، مهمترين‌ماده، در رژيم ما بشمار مي‌رود. به ما منافع بسيار‌مي‌رساند. اين ماده، نسبت به ساير‌موادغذايي اصلي بيشترين انرژي، پروتئين، آهن ، اسيد نيكوتينيك و ويتامين‌B 1 را، داراست. نان داراي شكل‌ها و طعم‌هاي مختلف و متنوعي است از قبيل: نان ادويه دار، نان رول، نان زنجبيلي و ... . كه در مدرسه يا سر كار، براي رفع گرسنگي استفاده مي شود.

         وقت‌آن است، كه در زمينه‌هاي مختلف صنعت، قدم بگذاريد و مكانيزم امروزي نان راببينيد. صنعت نان بسرعت مكانيزه شد. مثلاً يك نان معمولي در عرض سه ربع، در اجاق مي پزد. قبل از اين با دستگاههاي الكترونيكي هم مي شد نان را با حرارت بالا در عرض سه دقيقه پخت. و البته يك چنين پيشرفتي لازم است. در جهان حوادث طبيعي غير‌مترقبه‌اي مثل سيل و زلزله، رخ مي داد كه به دنبال آن هزاران نفر بر اثر‌گرسنگي مي‌مردند. پس ديگر با چنين پيشرفتي مي توان به‌كشور‌هاي همسايه نيز كمك‌كرد. شما مي‌دانيد در سال چقدر نان مي‌خوريد و همين طور، گوشت، سيب زميني و سبزيجات‌. شايد بيشتر از دو برابر وزن خودتان، مصرف مي‌كنيد.

مي‌توانيد مطمئن باشيد، كه نان، يكي از بهترين غذاهاست كه امكان دسترسي به آن آسان است. در حقيقت اغراق نيست اگر بگوئيم بدون  نان نمي توانيم زندگي‌كنيم. انواع غذا در اطراف ما هست، مثل بستني، شيريني و غيره كه خيلي هم درسلامت ما مفيد نيست و البته خيلي ضروري نيست. ولي در يك رژيم غذايي متعادل شما را قوي نگه مي دارد و بايد براي سلامت جسم و روح تان رژيمي همراه با نان خوب داشته باشيد.       

 

 وجیزهایی دیگر:

 

دانه گندم

دانه گندم  كه حبه هم نام دارد از بذري است كه گياه گندم از آن رشد مي كند. يك بذر شامل3بخش مجزاست كه در خلال مراحل توليد آرد از هم جدا مي شوند. گندم يك منبع مغذي است كه انسان به آن احتياج دارد.

 

دانه هاي گندم شبيه نيستند

از نظر گياه شناسي، بيش از 30000 نوع گندم در ايالات متحده وجود دارد كه مي توان آنها به شش طبقه دسته بندي كرد. اين طبقه بندي بستگي به كاشـت ، تاريخ برداشت،ميزان شكنندگي، رنگ وشكل دانه دارد. طبقات عبارتند از: گندم بهاره قرمز سخت، زمستانه قرمز سخت، سفيد سخت، سفيد نرم، دورام.

گندمهاي سخت گلوتن و پروتئين بالايي دارند، بنابر اين معمولا براي پخت نان هاي خمير ترش دار استفاده مي شود. گندم هاي نرم براي پخت شيريني هاي خيلي ترد، كيك، كلوچه، نان و شيريني كره اي استفاده مي شود.از تركيب آرد گندم سخت ونرم آردهاي چند منظوره تهيه مي شود.واز گندم هاي خيلي سخت تر و دورام ماكاروني مي سازند.

 

چه فرقي بين نان گندم غني شده با سايرنانها وجود دارد

نانهاي غني شده را ازآردهاي غني شده مي سازند كه اين آرد از قسمت داخلي يا مغز گـندم تهيه مي شود. سپس با آهن، ويتامين هاي  Bو در بعضي موارد كلسيم غني مي شود. اين نان دو برابر نان سبوس دار اسيد فوليك دارد.نان گندم سبوس دارداراي سبوس غلات و يا دانه كامل گندم است كه بطور طبيعي داراي فيبر، آنتي اكسيدان و فيتواستروژن است كـه در كاهش خطر بيماريهاي قلبي و بعضي سرطانها مفيد است. نان گندمي كه از تركيب آرد سبوس دار سايرغلات و سفيد درست شود فوايد بيشتري دارد. همه اين نانها مقدارزيادي مواد مغذي و هيدراتهاي كربن مركب دارند كه در تعديل اشتها مؤثرند.  

 

 

 

+ نوشته شده در  دوشنبه بیست و پنجم آذر 1387ساعت 9:22  توسط مصطفی پزشکی  |